La cita, celebrada el 8 i 9 d’abril entre Vallter i Camprodon, ha comptat amb una veintena de xefs, com Inés Quintana, de Cal Jou (Pallars Jussà), Francesc Rovira, de la Fonda Xesc (Gombrèn) o Jordi Vila, de Can Jepet (Setcases), que han cuinat en directe amb productes de la terra, posant en valor el patrimoni culinari del Pirineu.
Les jornades d’enguany han promogut la gastronomia del Ripollès, que disposa d’una àmplia varietat de negocis familiars dedicats a la restauració.
Els dies 8 i 9 d’abril s’ha celebrat la GastroPirineus, unes jornades de cuina de referència i productes de muntanya. Enguany ha arribat al Ripollès, concretament al restaurant La Portella de Vallter, ubicat a la base de l'estació de muntanya, i al Restaurant Cal Marquès de Camprodon. Aquesta nova edició ha tornat a enaltir la cuina de muntanya basada en els productes del territori i en la tradició gastronòmica.
La cita gastronòmica, dins de la política de desestacionalització d’FGC Turisme, ha comptat amb la participació d’una vintena de xefs, que han cuinat en directe i han posat en valor la cuina que es fa als Pirineus. Cuiners com Inés Quintana, de Cal Jou (Pallars Jussà), Francesc Rovira, de la Fonda Xesc (Gombrèn) o Jordi Vila, de Can Jepet (Setcases),han estat els encarregats de demostrar que la cuina catalana és cultura, un ric patrimoni que cal conservar. Una filosofia en línia amb els objectius de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, projecte que va presentar a GastroPirineus Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme.
A més, la 9a GastroPirineus ha estat una excel·lent oportunitat per descobrir la riquesa culinària del Ripollès, una comarca amb una forta tradició gastronòmica basada en productes de proximitat i d'alt valor. Amb aquesta cita s’ha posat de relleu la importància del sector primari a les comarques de muntanya, on la ramaderia i agricultura permeten un consum de proximitat i qualitat. La Vall de Camprodon compta amb una àmplia i variada oferta gastronòmica, amb restaurants, molts d’ells familiars, que ofereixen plats de cuina tradicional catalana elaborats amb productes de temporada. Una proposta ideal per descobrir després d’una jornada esquiant o fent senderisme a Vallter.
Els productes del territori
Els ingredients de proximitat són els protagonistes d’unes jornades enfocades a donar a conèixer el patrimoni culinari català. Així, aquest esdeveniment ha comptat amb productors d’arreu dels Pirineus, i de la resta de Catalunya, que representen l’amor i estima pel producte, la cuina i el territori. Així, es van poder conèixer de la mà dels seus elaboradors els vins de Raventós i Blanc, les cerveses artesanes La Minera, de Camprodon, les mels de Ca la Núria-La Casa de la Mel, de Setcases, la Ratafia Moliné de Ribes de Freser, els formatges Cadí de La Seu d’Urgell, o els embotits Parruc Productes del Pirineu, i Embotits i Patés Costabona, del segell Productes del Ripollès.
La GastroPirineus és un esdeveniment que va néixer l’any 2016 amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de qualitat de les zones de muntanya, per posar en valor la cuina tradicional i autòctona del Pirineu i altres territoris catalans. Al llarg d’aquests anys, l’esdeveniment ha comptat amb la presència de grans noms, com Nandu Jubany o Núria Bonet, a part de molts altres professionals de la cuina d'alt nivell.
Estiu a Vallter
Aquesta temporada d’estiu, l'estació de muntanya del Ripollès oferirà tot tipus d’activitats i aventures per viure una experiència única al bell mig de la natura, en un entorn envoltat de cims que sobrepassen els 2.800 m d'altitud.
Les persones visitants podran gaudir dels circuits d'orientació de l’estació i del passeig panoràmic en el Telecadira del Ter, que acosta els visitants fins a 2.535 m on es troba el naixement del riu Ter que és a aproximadament 100 m caminant des de l'arribada del giny mecànic. A més, podran descobrir el punt panoràmic Mirador-Balcó de la Costa Brava, des d’on es pot observar el golf de Roses, els dies de cel serè, així com altres punts del territori català de les comarques del Ripollès, la Garrotxa o el Pla de l’Estany.
Vallter, alhora, és porta d’entrada al parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que aquest any instal·la un punt d'informació a la base de l'estació. Compta amb una extensió de 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis dePlanoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots situats al Ripollès.
Els visitants tindran l'oportunitat de descobrir l’entorn i la gran varietat de flora i fauna de la zona a través de les diferents rutes de senderisme i trail running que ofereix l’estació o fer ciclisme de carretera, pujant el port de muntanya més alt de Catalunya o iniciar la Ruta del Ter amb BTT i, en acabat, gaudir de les arrels culinàries de la Vall de Camprodon.