+34 972 136 057
Informació: 972 136 057
Atenció Comercial: 972 136 057
Escola d'Esquí - Alta Vall del Ter: 619 205 565
Escola d'Esquí - Guies Nordsud: 636 121 505
Escola d'Esquí - Setcases: 621 256 528
Escola d'Esquí - Vertical Emotions: 629 216 507

Actualitat 

Notícies

Les estacions d'FGC Turisme finalitzen la temporada i revaliden un any més el seu compromís amb el territori

Data de la notícia: 07-04-2024
Compartir aquest esdeveniment
Tags: Les estacions d'FGC Turisme finalitzen la temporada, compromís amb el territori

L’activitat d’FGC Turisme ha suposat un negoci agregat de gairebé 50 milions d’euros i 2.800 llocs de treball per a les valls de muntanya on estan ubicades

 

Les nevades, especialment les del mes de març, i la producció de neu han permès obrir els dominis esquiables 125 dies des de desembre fins a l’abril.

 

Les estacions es preparen ja per a l’inici de la temporada d’estiu de cara al proper mes de juny.

Les sis estacions d’esquí i muntanya han tancat la temporada 2023-2024 generant un volum de negoci agregat de més de 50 milions d’euros a les valls de muntanya on estan ubicades.

 

La Molina, Vallter, Espot Esquí, Port Ainé, que inicialment tenien previst tancar el dilluns 1 d’abril, finalment han acomiadat la temporada d’hivern una setmana més tard, diumenge 7. Boí Taüll encara té previst reobrir dissabte i diumenge vinents, 13 i 14 d’abril. Vall de Núria, per la seva banda, va mantenir obert el seu domini esquiable fins al dia 31 de març, però aquest equipament turístic és obert els 365 dies de l’any i manté sempre operatius els serveis turístics habituals de transport en cremallera, restauració i allotjament.

 

Exceptuant el mes de març, marcat per les fortes nevades, aquest hivern s’ha caracteritzat per la sequera que ha afectat tot Catalunya i per unes temperatures anormalment superiors a les normals. Tot i això, ha estat possible reduir l’impacte dels efectes meteorològics i assegurar unes bones condicions d’obertura i servei per a les persones visitants, les quals han pogut gaudir de les estacions d’FGC des del desembre i fins a l’últim dia de la temporada ja entrada la primavera.

 

El bon estat de les pistes, la gran varietat de serveis i les múltiples activitats alternatives a l’esquí i surf de neu han estat elements fonamentals per assolir unes xifres positives. Els sis equipaments turístics de Ferrocarrils han obert fins a un màxim de 125 dies. En aquest sentit, doncs, Ferrocarrils ha mantingut el seu compromís com a servei públic i ha mantingut oberts els seus equipaments turístics tota la temporada d’hivern.

 

Resum de la temporada per estacions

Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, és la que ha registrat la millor temporada de totes les estacions del grup amb 125 dies de remuntadors oberts i grans nevades a final de temporada que han deixat fins a un gruix màxim a pistes de 260 cm i unes nevades sumades de 415 cm. En aquest sentit, l’estació reobrirà les seves instal·lacions el proper cap de setmana de 13 i 14 d’abril perquè els esquiadors i amants de la neu puguin gaudir-ne al màxim en les millors condicions.

 

L’estació ribagorçana ha estat l’escenari aquest hivern de la Copa del Món d’Esquí de Muntanya i que ha congregat els millors especialistes del món per tercer any consecutiu, el qual consolida l’estació en el circuit permanent internacional d’aquesta modalitat d’esquí. La celebració d’aquestes proves a finals de gener amb gran èxit participatiu i organitzatiu ha suposat concentrar ms de 400 esportistes i tècnics implicats (més de 250 atletes i tècnics i més de 200 persones acreditades) i una repercussió de prop de 300.000€ a l’activitat econòmica de la Vall de Boí.

 

D’altra banda, en l’apartat més enllà de l’esportiu, el programa après ski de la Terrassa Cow Boí, amb música DJ i animació amb una variada oferta gastronòmica ecològica local, ha afegit valor a l’oferta global de l’estació.

 

En el referent a l’apartat de sostenibilitat i eficiència energètica, Boí Taüll ha instal·lat i posat en marxa 10 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a l’aparcament P2.

 

Treballant en el seu compromís ferm amb la millora de l’accessibilitat, l’estació ha posat en marxa tant un canviador inclusiu com una passarel·la de del P2 a la terrassa central de l’estació, destinats a les persones amb mobilitat reduïda o amb necessitats especials. En aquest sentit, també s’ha instal·lat un bucle auditiu al piunt d’informació per millorar la comunicació amb les persones amb discapacitat auditiva.

 

L’estació de Port Ainé ha conclòs temporada amb un total de 34 nevades que han acumulat 243 cm de neu i un gruix màxim de 190 cm. Malgrat canvis sobtats de temperatura, on s’han arribat a registrar fins a mínimes -12,4ºC, finalment les condicions han permès obrir el 100% del domini esquiable, permetent als visitants gaudir de tots els serveis i activitats.

 

L’estació ha proposat un ampli ventall d'esdeveniments que han tingut lloc a Port Ainé, més de 30 en total. Des de competicions esportives fins a actuacions en directe, passant per celebracions culturals, musicals i gastronòmiques, l'estació ha proporcionat una varietat de opcions per a tots els gustos i edats. Destacant la consolidació de les activitats durant el període de Nadal, l'estació va organitzar el "Port Ainé Festival de Nadal", un esdeveniment extraordinari que va incloure actuacions en viu, tallers, vermuts musicals, tradicions com fer cagar el tió i moltes altres activitats per a tota la família. Aquesta iniciativa ha contribuït a crear un ambient festiu i acollidor, convertint Port Ainé en un destí preferit per a les vacances de Nadal.

 

Aquest any, l'estació ha apostat de nou per atansar els visitants a la festivitat de Carnaval, molt celebrada al Pallars, oferint l'autèntic àpat pallarès de Carnaval: la calderada. Aquesta experiència gastronòmica local ha estat amenitzada amb una xaranga, creant un ambient festiu i tradicional per a tots els assistents.

 

Port Ainé ha acollit també la final de la tercera etapa de la 103ª edició de la Volta Catalunya, un port de categoria especial, un gegant de 18,6 km i un desnivell mitjà del 6,7% amb rampes màximes del 13%.

 

A més, Port Ainé ha reforçat el seu compromís amb el territori a través de tastos gastronòmics únics, presentant els sabors i productes locals als visitants.

 

Espot Esquí ha acabat acumulant uns 245 cm de neu amb les nevades registrades, el gruix màxim de neu enregistrat ha estat de 180 cm i també s’han registrat temperatures hivernals on el dilluns 8 de gener el termòmetre va baixar fins als -9.2ºC a la cota 2000.

 

Aquesta temporada, Espot ha ofert una àmplia gamma d'esdeveniments, esportius, gastronòmics i culturals consolidant-se com un punt de trobada per als amants de l'esquí. Amb un total de 12 esdeveniments esportius, destacar la celebració dels Campionats de Catalunya i la 3a fase de la Copa España en edat escolar. Així mateix, amb més de 10 esdeveniments culturals, gastronòmics i relacionats amb l'esquí, com ara la Jornada Starlight, la baixada de torxes per rebre els Reis Mags, la cargolada de la FECOLL o l’après-ski Giska, entre d’altres, Espot ha creat un ambient vibrant i enèrgic per a tots els visitants. Els visitants han tingut l'oportunitat de degustar els sabors de la regió i gaudir d'experiències culinàries úniques acompanyades de l'espectacular paisatge hivernal.

 

La manca de neu en altres estacions ha portat a un increment de l'activitat a Espot, que ha estat vista com una opció fiable i atractiva per als equips que busquen condicions òptimes per als seus entrenaments i competicions.

 

En consonància amb el seu compromís amb la inclusivitat, l’estació ha instal·lat un canviador inclusiu a la base de l'estació. Aquesta innovadora instal·lació té com a objectiu millorar significativament l'experiència de l’usuari, assegurant que les persones amb diversitat funcional puguin gaudir plenament de tots els serveis i facilitats que ofereix l'estació, afavorint la inclusió de tothom en l'experiència de l'esquí i la neu.

 

En un esforç per preservar l'entorn natural i reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat, les estacions del Pallars continuen fent passos significatius per promoure pràctiques sostenibles entre els seus usuaris així com la conservació de la natura amb accions consensuades i concretes de la mà del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Les estacions fomenten activament l'ús responsable de l'aigua i de les llums en els espais comuns de l'estació, incitant els visitants a ser conscients del seu impacte ambiental i a col·laborar en la preservació del medi ambient durant la seva estada.

 

La Molina ha organitzat aquest hivern un total de 53 esdeveniments, 19 dels quals han estat esportius i quatre, inclusius. Destacar que a aquest cap de setmana, 6 i 7 d’abril, ha tancat la temporada amb la celebració dels Campionats de Catalunya Absoluts que han estat I Memorial Lluís Breitfuss. Respecte al esdeveniments inclusius ressalten les Jornades Inclusives amb els escolars i les Fundacions de La Cerdanya, la Jornada amb la Fundació Johan Cruyff o el 12è Campionat de Catalunya ACELL per a persones amb discapacitat intel·lectual.

 

Respecte a l’après ski, destacar la bona rebuda que han tingut els après ski Alabau by Estrella Damm, amb sessions de DJ cada dissabte de la temporada. En el referent a les accions de sostenibilitat, durant la temporada 23-24 s’ha estrenat una màquina trepitjaneus híbrida, que contribueix a la descarbonització en la gestió del domini esquiable, i s’ha realitzat una substitució d’algunes llums repartides per l’estació per llums tipus led de baixa emissió.

 

Al Ripollès, l’estació de muntanya de Vall de Núria l’activitat no s’atura mai, ambun variat programa d’activitats que seguiran en servei diàriament durant la resta de l’any, com és habitual. De fet, el Cremallera està obert de forma continuada des del 2 de desembre. Pel que fa a l’estació d’esquí i muntanya, ha estat oberta un total 112 dies. Al llarg de la temporada, les nevades han sumat fins a 188 cm i el gruix màxim de neu assolit al llarg de l’hivern ha estat de 70 cm. Dimarts 9 de gener va ser la jornada més freda registrada, amb -10,3ºC.

 

Tot i que no ha estat un hivern de neu ni temperatures favorables, Vall de Núria ha mantingut oberta la zona de debutants i ha assolit la continuïtat de la temporada segons la previsió de dies d’obertura. Cal destacar que les dates de Setmana Santa, juntament amb les nevades del mes de març, han afavorit arribar al final de temporada amb molt bones condicions. Quant a la resta de serveis, també hi ha hagut molt bona acceptació entre les persones visitants: Cremallera, Telefèric, Estació de muntanya, Parc Lúdic, Sortides amb raquetes, excursions...

 

En total s’han organitzat 70 esdeveniments i ha tingut especial èxit la proposta d’activitats de Nadal. A més, des de l’estació s’ha fomentatl’observació astronòmica a càrrec del Parc Astronòmic del Montsec, les sortides amb màquines de neu, les sortides nocturnes amb raquetes de neu els dies de lluna plena, les activitats i gastronomia a la cabana a partir de les 17h de la tarda, cicle de projeccions de cinema de Muntanya, entre d’altres.

 

Vall de Núria, a més, ha portat a terme accions de millora de la instal·lació per optimitzar la producció de neu amb la substitució de capçals innivadors, de nova tecnologia, capaços de produir més neu amb menys consum, amb menys temps i a un cost energètic inferior, tenint en compte l’origen del subministrament elèctric provinent d’energia renovable solar. I, alhora, s’ha ampliat la instal·lació de Geotèrmia dels edificis del Santuari. I, finalment, s’ha adequat l’accessibilitat dels ponts dels rius Eina i Finestrelles i s’han instal·lat lavabos inclusius.

 

Pel que fa a Vallter, l’estació va iniciar la temporada el 6 de desembre. La temperatura mitjana de l'hivern ha estat de 5,8ºC, amb puntes de temperatura de 15 graus a mig febrer. Aquest fet ha provocat que el gruix de neu durant la major part de la temporada hagi oscil·lat entre els 5 cm i els 15 cm.

 

Pel que fa a les accions de sostenibilitat i medi ambient de l’estació, s'ha adaptat l'horari del trepitjat de pistes per tal de mantenir el màxim possible la durabilitat de la neu. Gràcies a les millores aplicades en la tècnica del trepitjat i a l'eficiència en la produccióde neu, s'ha aconseguit un estalvi de 3€ l/h. Paral·lelament com a conseqüència de les millores realitzades a la xarxa de producció de neu, s'ha assolit un estalvi del 19,7% en despesa energètica. Finalment, és important destacar la campanya “Estalvia Aigua Cada Gota Compta” que l’estació ha dut a terme per conscienciar els visitants de l'estalvi d'aigua.

 

A l'estació s'han fet un total de 33 esdeveniments, 14 dels quals han sigut activitats i tallers familiars del Club Fajol i la resta han estat esdeveniments festius com la festa de Cap d'any, Carnestoltes i esportius. 

 

Vallter ha aprofundit en el procés de diversificació i ha participat activament en les activitats amb el territori com la participació a la Fira de Nadal a Camprodon amb un estand de Vallter i les Escoles d'esquí i amb l'activitat de "Viu l'experiència d'esquí 360" amb les ulleres de realitat virtual a l'Ajuntament de Camprodon, la Pista de Gel de Llanars i oferint promocions especials per la gent que viu i treballa al Ripollès. 

 

S'han dut a terme campanyes per promocionar l'esquí, ofertes flash per donar resposta a les condicions immediates de l'estació i s'han realitzat accions amb el Patronat de la Costa Brava com el programa en directe de Ràdio Flaixbac. També, un any més, s’ha revalidat el compromís amb La Volta, amb gran visibilitat en l'àmbit ciclista i la difusió pròpia de l'estació, amb una emissió en directe del final d’etapa el final de l'etapa que es va poder veure en 187 països i esdeveniments gastronòmics com el certament de GastroPirineus que se celebrarà demà dilluns i dimarts, dies 8 i 9 d’abril, per promocionar la gastronomia i restauració del Ripollès. 

 

Retorn al territori

Les estacions d’esquí i muntanya de Ferrocarrils son equipaments turístics i esportius, però alhora esdevenen una eina imprescindible de promoció i dinamització del territori on s’ubiquen, tot posant en valor l’oferta del sector de la neu i les activitats a l’aire lliure durant els 365 dies l’any. De fet, aquesta temporada d’hivern 2023-2024, les sis estacions han generat un impacte econòmic sobre el territori de gairebé 50 milions d’euros i han creat gairebé 3.000 llocs de treball. Per tant, FGC Turisme és un impulsor clau del dinamisme econòmic, social i esportiu a Catalunya, el qual es tradueix en una pràcticament plena ocupació hotelera en els establiments de les valls de muntanya. Segons les dades estudiades i recollides per la UPF, l’impacte directe i indirecte de les estacions de muntanya al territori suposen un 9% del total del VAB (Valor Agregat Brut) comarcal i un 1,2% del PIB total per cada euro addicional del total de la despesa associada.

 

Propostes més enllà de l’esquí

Durant la temporada d’hivern, les estacions de Ferrocarrils compten d’un ampli ventall d’activitats heterogènies que van més enllà de l’esquí. D’aquesta manera, les persones visitants poden aprofitar al 100% la seva experiència a l’alta muntanya.

 

La Molina, per exemple, ofereix el passeig panoràmic del Telecabina Cadí-Moixeró fins al punt més alt de l’estació: el refugi Niu de l’Àliga i el pic de La Tosa, a 2.537 m d’altitud sobre el nivell del mar. Vallter, per la seva banda, brinda l’oportunitat de viure una de les experiències més espectaculars: sopars nocturns d’altura a la cafeteria Marmotes, després d’una excursió amb raquetes de neu o amb esquís de muntanya. A les estacions del Pallars, per altra banda, es proposa un ampli calendari d’activitats, com tasts de producte locals, actuacions, entre d’altres, pensades per a tots els públics. Pel que fa a Boí Taüll, l’estació ofereix un petit itinerari introductori amb raquetes de neu per gaudir de l’hora màgica, aquell moment entre la posta de sol i la nit, ideal per capturar fotografies de gran bellesa. I a Vall de Núria es poden visitar tres exposicions: “Memòries de neu” i “La Vall dels cinc elements”, al Centre d’Interpretació; i “Noranta anys d’història. El Cremallera de Núria”, a l’estació de Ribes Vila. Alhora, les sis estacions disposen de 21 itineraris abalisats per realitzar esquí de muntanya i excursions amb raquetes de neu i descobrir la bellesa natural dels seus voltants.

 

Estacions sostenibles

Les sis estacions de muntanya de Ferrocarrils, compromeses amb el medi ambient, treballen activament per reduir la reduir la petjada de carboni. Durant aquesta temporada que avui conclou, s’ha arribat a una descarbonització progressiva en els últims anys del 88,58% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

 

Aquesta temporada 2023-2024, durant la celebració dels Campionats del Món d’Esquí de Muntanya els dies 27 i 28 de gener a Boí Taüll, s’ha mesurat el resultat d’aquest esdeveniment en termes d’emissions de CO₂, d'acord amb els requisits establerts en el GREENHOUSE GAS PROTOCOL que estableix el marc global per a mesurar i gestionar les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH). Dels resultats es desprèn que el 97,7% de les emissions indirectes corresponen majoritàriament a la mobilitat dels assistents, amb una petjada de carboni per assistent de 0,211 tCO₂e.

 

Després de mesurar i verificar les emissions produïdes, FGC Turisme les compensa mitjançant crèdits de CO₂ que la Oficina Catalana del Canvi Climàtic posa a disposició, amb l’objectiu de finançar projectes sostenibles del territori, tancant així el cercle i fent realitat l’objectiu de promoure esdeveniments sostenibles.

 

Un altre exemple de compromís amb el medi ambient es troba a Vall de Núria, amb el projecte ECOVALL, que incorpora energies renovables. Aquesta eina permet reforçar la capacitat d’adaptació i resiliència davant l’emergència climàtica, a la vegada que articula i defineix les futures estratègies en termes de mitigació, essent un referent mitjançant aquest instrument. Aquesta temporada, a més, s’ha estat treballant en l’ampliació de les actuals instal·lacions tèrmiques a través del Projecte “Gasoil Zero” de cara a augmentar la producció d’energia renovable, així com també en la incorporació d’altres combustibles sintètics per a les màquines de manteniment de pistes amb l’objectiu de reduir les emissions, en aquest àmbit, en un 90%.

 

Actualment, les estacions d’FGC compten amb sistemes de gestió i de qualitat mediambiental que segueixen les directrius de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Alhora, col·laboren amb Parcs Naturals i tenen Sistemes de Gestió Ambiental (SGA) fonamentats en la Norma ISO 14001 amb què disposen les estacions de La Molina, Vall de Núria, Espot, Vallter i Port Ainé, per realitzar una gestió més transversal, eficient i dinàmica, seguint el Pla d’Acció Climàtica d’FGC Turisme 2030.

 

Un exemple d’economia circular de l’aigua

En la Cimera d’Acció Climàtica del Govern, celebrada el gener del 2020, FGC va adquirir el compromís de reduir el consum de l’aigua i l’energia en l’àmbit de la producció de neu, com és l’exemple de l’estalvi energètic en la producció de neu del 19,7% que ha assolit aquesta temporada l’estació de Vallter. Les estacions de muntanya disposen de concessions atorgades a l’administració per a l’ús de l’aigua, que s’emmagatzema en llacs a disposició en pous o captacions que respecten en tot cas els cabals mínims ecològics.

 

En la producció de neu no hi ha cap element que alteri la composició de l’aigua. Només es fa un canvi d’estat (aigua transformada a gel i gel transformat en aigua). En el context d'una estació d'esquí, la producció de neu no té un impacte sobre rius i llacs. L'aigua que surt pels innivadors no s'obté directament de cap rierol, sempre és aigua prèviament emmagatzemada en època de pluges, sobretot durant la primavera o la tardor. Són llacs de construcció artificial i que han estat impermeabilitzats i es situen en punts estratègics de l'àrea esquiable.

 

D’altra banda, sovint aquestes basses d'aigua són destinades a altres usos fora de la temporada de neu, que poden ser lúdics, afavorint la desestacionalizació, d'emergència per al consum humà i animal en cas de sequera o, fins i tot, per a proveïment en cas d'incendi forestal en zones properes.

 

FGC Turisme assegura, a través de control interns, la salvaguarda dels cabals ecològics dels rius i torrents. Per tant, tota aquesta neu caiguda, amb el desglaç tornarà a les basses i rius i quedarà preparada en forma d’aigua per a la producció de neu de la temporada vinent. I així es tanca el cicle.

 

Cal destacar que aquest hivern han començat a La Molina les proves del Laboratori de la Neu, un innovador sistema pioner al món per produir neu amb menys aigua, en menys temps i amb menys temperatura.

 

FGC

 

Desestacionalització de les activitats turístiques al Pirineu català

Els sis equipaments turístics d’FGC ja treballen per encetar la nova temporada d’estiu 2024, que estarà carregada de propostes lúdiques i esportives a l’aire lliure per a tots els públics, perquè gaudeixin de l’entorn sense pressa: viatges panoràmics en telefèric a diferents punts de les estacions, sortides de senderisme per l’entorn dels Parcs Naturals, rutes de ciclisme de carretera o de muntanya en circuits traçats per a tots els nivells, i activitats familiars a la base de les estacions.

 

Un dels principals objectius de Ferrocarrils consisteix a dinamitzar el turisme al Pirineu català per crear negoci els 365 dies l’any, amb una clara dinàmica per a la desestacionalització. Des de fa anys, FGC Turisme pretén aconseguir un equilibri equitatiu i igualitari en tot l’àmbit català i ser un referent turístic tant a l’hivern com a l’estiu.

Les estacions d'FGC Turisme finalitzen la temporada i revaliden un any més el seu compromís amb el territori
FGCALTRES WEBS D’FGC TURISME
Reservar a Vallter
Compra
Top
x
CLUB PIRINEU 365
Introdueixi el número de localitzador i el correu electrònic per consultar la seva reserva i poder cancel·lar-la o modificar-la.